Aktualności
A nade wszystko szanuj mowę Twą ojczystą,
nie znać języka swego – hańbą oczywistą.
F. K. Dmochowski
21 lutego dzieci z grupy „Pszczółki” obchodziły Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego, który ma w założeniu dopomóc w ochronie różnorodności językowej jako dziedzictwa kulturowego.
„Powiedział Bartek,
że dziś tłusty czwartek.”
Dnia 20.02.2020r. w gr. „Kotki” stworzono niepowtarzalną okazję do kultywowania tradycji „Tłustego czwartku”. Pani Janina Sobierajska zorganizowała zajęcia otwarte dla rodziców. Przedstawiono teatrzyk kukiełkowy pt. ”Pączki i faworki u babci Honorki”-M. Kownackiej. W role postaci wcielili się rodzice: Pani M. Brozińska, Pan R.Jaros, Pan P.Ryński oraz pracownice Przedszkola Publicznego: Pani K. Witkowska i Pani J.Sobierajska. Zajęcia przedszkolaków podziwiała Pani Dyrektor Anna Kaniszewska oraz zaproszeni rodzice. Dzieci wykazały się znajomością tradycji i zwyczajów „Tłustego czwartku”. Wykonały pracę plastyczną: bibułkowe faworki, które przyklejały na kolorowych paterach oraz zaprezentowały się wspaniale w dwóch tańcach, wierszyku oraz zabawach, którym nie było końca. Dzieci za piękne zaprezentowanie się, zostały nagrodzone słodkim poczęstunkiem w postaci pączków i faworków, za które przygotowanie dziękujemy chętnym rodzicom i paniom z grupy.
Ten dzień pozostanie na długo w pamięci przedszkolaków. Naszym rodzicom-aktorom jeszcze raz dziękujemy i gratulujemy odwagi.
„Tłusty czwartek dzisiaj mamy, więc pączusie zajadamy
Kto chce zostać pączków królem, niech się pączkiem poczęstuje
Pączki lukrem są polane, marmoladą nadziewane
Kto pączusia dziś ugryzie, niech się przy tym nie obliże”
I Jeżyki też świętują – pączki pieką i lukrują.
20 lutego obchodziliśmy w grupie „Jeżyki” Tłusty Czwartek, czyli słodkie święto pączków i pączusiów. Jak każe tradycja, tego dnia, już od samego rana w naszej sali unosił się słodki aromat, a to za sprawą niespodzianki od rodziców Zosi – pudła pełnego pączków z lukrem i kolorową posypką. Dzieci miały okazję zapoznać się z tradycją smażenia pączków oraz faworków, posmakować tych pyszności, zaprojektować za pomocą kredek własnego pączka- oczywiście dominowała brązowa i pomarańczowa polewa, czyli czekolada i pomarańcza. Wiele radości sprawiły „Jeżykom” zajęcia kulinarne, w trakcie których dzieci aktywnie uczestniczyły w przygotowywaniu ciasta na mini pączki (szczególnie interesujące było powstawanie białej, puszystej piany z płynnych białek jajka), a chyba jeszcze więcej przyjemności miały podczas ich degustacji z bitą śmietaną i posypką. Ten dzień był bardzo pracowity, ale chyba najsłodszy z dotychczasowych.
Ciekawostka
A kiedy usmażono pierwszego pączka?
Pączki były znane w starożytnym Rzymie. Początkowo nie były przygotowywane na słodko; słodki pączek jest zapożyczeniem z kuchni arabskiej. Również w kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.
Rzepka Dorota.
Grupa „Skrzaty” z Przedszkola Publicznego w Połańcu zachęciła wszystkich do wzięcia udziału w charytatywnym konkursie dla szkół, przedszkoli oraz burs
”Ile waży Święty Mikołaj 2019„. Głównym zadaniem konkursowym była zbiórka jak największej (najcięższej) ilości bilonów. Poza ilością monet oceniany był również najciekawszy sposób przeprowadzenia akcji.
Nauczycielki z PP: A. Wróbel, M. Mikoda, J. Kus-Mazur, M.Kwapisz, J. Cebula, K. Materkowska, A.Arczewska-Żak, D.Golonka zorganizowały teatrzyk pt.”Legenda o powstaniu państwa polskiego”- w ramach którego pieniążki zbierał sam Orzeł Biały.
Strona 119 z 261